2016. május 24., kedd

Innsbruck, a Habsburg-főváros

Innsbruck: vagyis az Inn hídja. Szó szerint, mert a város az Inn-folyó két partján terül el, amelyet hidak kötnek össze egymással. Az Inn nemcsak a vízienergia miatt fontos, hanem Ausztria és Németország közt természetes államhatárt képez.
Tirol tartomány szövetségi fővárosa Innsbruck a maga 130 000 lakosával. 1922 óta inkább Észak-Tirolnak kell nevezni az osztrák tartományt, mert Dél-Tirolt az olasz Trentino tartományhoz csatolták és Trentino Süd-Tirol tartomány fővárosa Bolzano lett.
A tiroli egyházmegye szintén Olaszországhoz került, Brixenből irányítják. Egész pontosan Brixen-Innsbruck megyéspüspök hivatala.
Miért is írtam ezt a címet? Egész egyszerűen azért, mert amikor az osztrák államalapító uralkodóház, a Babenberg família kihalt, akkor az 1200-as évek elején a svájci Habensburg településről került az ország élére új uralkodóház: a Habsburgok, akik később Spanyolország egy részére és Portugáliára is kiterjesztették hatalmukat és birodalmukat.
A Habsburg-ház gyors terjeszkedésbe kezdett szerte Európában, a mai dél-német tartományok (Bajorország egésze és Baden-Würtenberg tartomány egy része) is uralmuk alatt állott. Az 1230-as évek elején Osztrák Egyesített Birodalom néven Innsbruck lesz a birodalmi főváros egészen 1470-es Bécsbe költözésig. Amikor a mai osztrák fővárosba, Bécsbe költözik a császárság, akkor törvénybe iktatják, hogy Innsbruck az ország második fővárosa. A térképek ma is így írnak róla, hogy Kaiserstadt Innsbruck, Kaiserbundesland Tirol: vagyis Innsbruck a császári főváros, Tirol a császári tartomány.
Ezt az osztrákok azért hirdetik büszkén, mert Innsbruck a fénykorát II. Miksa császár alatt éli, ő alapítja a város első egyetemét, városfalat épít az idegenek betörései ellen, de ugyanakkor aki be akar települni annak adó- és vámkedvezményeket ad 75, illetve 99 évre.
Sok jeles személyiség kötődik Tirolhoz, például Gerhard Berger Forma-1 pilóta, és a tegnap megválasztott zöldpárti szövetségi államelnök, Alexander van der Bellen közgazdászprofesszor is Innsbruckban élt és tanult egészen az 1990-es évek elejéig, amikor Bécsbe költözött.
Innsbruck első egyetemének a neve 2007-ig Habsburg Miksa császár Egyetem volt, amikor is a Tiroli Orvosi Egyetem, az Innsbrucki Művészeti Főiskola és a Tiroli Politikatudományi- és Államigazgatási Egyetem egy intézménnyé olvadtak össze Tirol Egyetem néven.
Így ennek az óriásintézménynek összesen 47 000 hallgatója van, de amíg külön voltak alig 31 000 diák tanult.
Fejlett közlekedése van a városnak, 1920-as évek elejétől már 7 trolijárat is gazdagítja a tömegközlekedési hálózatot az 1880-as évek végén megjelent villamos mellett, amelyből 13 vonal üzemel úgy, hogy ebből 2 járat országúti vagy távolsági villamosként (hév) államhatárt nem ismerve átmegy a szomszédos Németországba és ott a másik végállomása.
Kétszer rendeztek téli olimpiát a közeli Igls turistafaluban, amely közel 2 000 lakosával a tiroli főváros 6. kerületeként gyarapszik, hiszen az 5-ös és 6-os villamosjárat ide jön ki, valamint Innsbruck belvárosából fogaskerekűvel és libegővel is ki lehet jönni ide.
Az ország második nemzeti könyvtára az Innsbruckban működő Tiroli Politikatudományi- és Államigazgatási Egyetem Központi Könyvtára.
Az ország alkotmánya 1925 óta kimondja, hogy mivel Tirol az örökös tartomány, Innsbruck az örökös császárváros, ezért a szövetségi kancellár 4 alkancellárja közül 1 alkancellárt Tirol képviselői közül kell választani. Ez inkább csak jelképes, de általában ezt az íratlan szabályt megpróbálják tartani, mert ez csak inkább szóbeli egyezség.
Tehát érdemes ellátogatni Tirol fővárosába, ahol az osztrák történelem bölcsője ringott: Innsbruck városába.

Innsbruck



Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...