2016. április 11., hétfő

Brno, a morva főváros

Csehszlovákia 1993-as felbomlása után visszaállt az eredeti közigazgatási felosztás és visszakapta az ország eredeti nevét: Cseh- és Morvaországi Szövetségi Köztársaság nevet, ahol a fő államalkotó nemzet, a cseh a népesség 63,7 %-át adja a 2015-ös 10 538 275 fős népességből 6 712 881 fő, a morva népesség az összes lakosság 27,4 %-os részaránya 2 887 487 főt jelent, Morvaország tartomány északi részén elterülő Cseh-Szilézia tartomány 2,35 %-os részesedése a népességből 247 791 főt jelent, a külföldiek 6,55 %-os részaránya 690 257 főt jelent.
A cseh államalkotó nemzet mellett a morva második államalkotó nemzet, ami a cseh-morva egyesült alkotmányban le van írva és így Prága mellett Brno az örökös főváros.
Amikor a Cseh Királyság megalakult szövetséget kötött a cseh király Mojmir morva fejedelemmel és így létrejött a Morva Nagyfejedelemség, majd utána a Cseh-Morva Egyesült Királyság, vagyis a Nagymorva Birodalom, Moravia.
Ennek az egyesült Morvaországnak Brno lett a fővárosa. Brno mellett Olmütz és Zlin is morva fővárosi rangot visel, mert a mai Morvaország tartomány 2 887 487 fős lakossága három megye közt oszlik meg és a legnagyobb területű és legnépesebb megye székhelye és egyben az egész Morvaország tartomány fővárosa Brno, ugyanúgy, mint a Nagymorva Birodalom idején.
A morva főváros, Brno közel 300 000 lakosú városa több kerülete sok érdekességet rejt. A belvárosi részen a Morva Takarékpénztár épülete látszik, amely a Garantiqa Biztosító elődje volt, valamint a munkagépeiről is világhírnevet szerzett Petrov Gépgyár, amelyről a szovjetek lemásolták a Belarusz traktort. Morvák nélkül nincsen Belarusz traktor se!
A morvák fiókbirodalmából jött létre a mai Szlovákia államalakulata. Amikor megalakult a szlovák bábállam, akkor a cseh-morva birodalom Kismorva Államnak hívta az új alakulatot.
Az igazi morva hangulatot legjobban legjobban Brno városa tükrözi.
Mojmir két rendet is betelepített Brno városába, a dominikánus és kapucinus rend is megtelepedett is.
A Denis-liget a morva főváros legnagyobb összefüggő zöldfelülete.
A Káposztapiac nevével ellentétben nem piac volt sohasem, hanem a város egyik főtere, ahol leginkább közéleti események, rendezvények zajlottak, szabadtéri színházi eseményeknek és régebben nyilvános büntetések végrehajtásának színhelye volt.
Tehát amikor a közeli Morvaország tartomány fővárosába, Brno-ba utazunk, akkor gondoljunk arra, hogy ha Mojmir fejedelem nem köt szövetséget a cseh királlyal, akkor ma szegényebbek lennénk egy Petrov traktorgyárral, és akkor Budapest Keleti pályaudvarról sem indulna naponta kétóránkénti ütemezéssel IC vonat a morva fővárosba.

Képek
Denis-liget
Denis-liget, felszabadulási emlékmű
Denis-liget, zenepavilon
Dominikánus templom hátulja a csoporttal
Dominikánus templom tornya
Grandezza Hotel a csoporttal
Grandezza Hotel a Február 25-e téren
Husa Színház és a Városi Múzeum
Jakubska utca
Káposztapiac, Parnasszus-kút
Kapucinus Kávézó
Kapucinus kripta bejárata
Kapucinus templom
Kapucinus templom és a Csehmorva Takarékpénztár
Kapucinus templom és kriptája
Kapucinus-negyed térképe
látkép a várral
látkép Tátra vilingerrel
látkép vilingerekkel
Morva Galéria bulizókkal
Morva Legfelső Bíróság
Morva Legfelső Bíróság Skoda vilingerrel
Morva Múzeum
Morva tér Ágoston kolostorral és a csoporttal
Morva tér Skoda csuklós vilingerrel
Népek barátsága tér
Óvárosi Városháza átjárójának mennyezete, Brno-i sárkány szobor
Óvárosi Városháza tornya
Petrov utca, Kanonokház
Püspök utca
Rasinova utca
Rasinova utca, Morva Állami Általános Iskola
Reduta Színház
Szabadság tér
Szabadság tér 9-es Skoda vilingerrel
Szt. Jakab-templom oldalról a Városi TV épületével
Szt. Jakab-templom tornya
Szt. Tamás-templom a csoporttal
Szt. Tamás-templom és a Morva Galéria
utcarészlet
Városháza
Városi Közlekedési Múzeum
Városi Színház
Városi Történeti Múzeum

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...