2016. február 3., szerda

10 bécsi építmény, ami nem közismert

Olvasóim már biztos hiányolták már azt, hogy hosszú ideig nem írtam, de most ez megteszem.
Ausztria és Bécs témában már nem egy, hanem rengeteg bejegyzést írtam osztrák-mániám miatt. Az egyik diavetítéses előadásom címe: Bécs másképp, avagy ami az útikönyvekből kimaradt. Na ez pedig ennek blogos változata lesz. Ebben nem teszem közzé a teljes diavetítés sorozatát, vagyis mind a 300 képet, mert mindenki megőrülne attól, hogy végignézi, hanem a 10 legjellegzetesebb építményt teszem közzé röviden, képekben.
1.) Müllverbrennungsanlage Spittelau — Hundertwasser Szemétégetője: 1984-ben Friedrich Stowasser Hundertwasser építész és szobrászművész az osztrák szövetségi kormány és a bécsi tartományi kormány felkérésének eleget téve egy extramodern hulladékégető művet tervezett olyan stílusban, mintha egy 6 éves kisgyerek rajzolta volna. Jópofa, környezetbarát és ráadásul köréje 1993-ra egy új és modern városrész épült ki, ahol a Bécsi Közgazdaságtudományi- és Jogi Egyetem (WU Wien) új épülete, valamint a Spittelau közlekedési csomópont — két metró: U4 és U6 metszéspontja, valamint a menetrend szerinti államvasúti vonatok (ÖBB) és a gyorsvasúti- és HÉV-szerelvények (S-Bahn) róják a sínpályákat. A Bécsi Közgazdaságtudományi- és Jogi Egyetem (WU Wien) régi épülete a Ringen a Bécsi Főegyetem épületében volt az 1996. szeptember 1-jei tanévkezdésig.1971-ben épült és többször felújították az évtizedek során. 1987-ben a teljes homlokzatot átalakítja Hundertwasser, amitől jópofa formát kap. 2012-ben bezárták és teljesen felújították, most már újra üzemel. Címe: 1090 Wien-Welt Spittelau, Spittelauer Lände 45.

Szemétégető főépülete
 
Szemétégető tornya





2.) Gasometer City (Gázgyári negyed): a Schwechati Gázgyári-negyed közel egyidős az Óbudai Gázgyár negyeddel. Mindkettő a monarchiabeli időkben épült, építője és kivitelezője az Osztrák-Magyar Császári- és Királyi Városi Légszeszgyártó Részvénytársulás volt. A használaton kívüli gáztartályokból loft-lakásokat alakított ki Bécs fővárosa. Míg az osztrák főváros déli részén, a magyar főváros északi részén fekvő peremkerületben fekszik. Mindkettőt 1997-ben ipari műemlékké és világvédetté nyilvánította az ENSZ Unesco szervezete. Loftlakások, egyetemi kollégiumok és egy óriási bevásárlóközpont, valamint egy hatalmas multiplex mozicentrum (Cinema-City) található itt. Címe: 1110 Wien, Guglgasse 6.

Schwechati Gázgyári-negyed

Gasometer City (Gázgyári negyed)

Gasometer - loftlakások
Gasometer - tartályok
Gasometer City (Gázgyári-negyed) térképe


3.) St. Marxer Friedhof (Szent Márk temető): Ez a temető St. Marcus vagy St. Marc istenről kapta a nevét. Helyi kultúrörökség, műemléktemető rangját 1981-ben kapta az Osztrák Építészeti Kamara Bécs fővárosi Tagozatától. A tagozat elnöke jelenleg Ausztria alkancellárja. Európa egyetlen fennmaradt biedermeier temetője a 18. századból. Tábla jelzi Mozart sírját, ami valójában egy tömegsír helyén kialakított kis park közepén lévő jelképes síremlék. Címe: 1030 Wien-Landstraße, Leberstraße 6-8

St. Marxer-temető, Mozart emlékmű



4.) Russisch-Orthodoxe Kathedrale zum heiligen Nikolaus (Szt. Miklós orosz ortodox templom): a Fasangasse villamosmegállótól nem messze található. 1893-99 között épült. Öttornyú, hagymakupolás templom. Az orosz szakrális építészet hagyományos formáit láthatjuk az épületen. III. Sándor cár 400 000 rubelt adományozott az építéséhez. Címe: 1030 Wien-Landstraße, Jauresgasse 2.

Orosz templom térképe
Orosz templom tornyai



5.) Hauptbücherei Wien — Bécs Központi Könyvtára: a Bécs Fővárosi Könyvtár új épülete 2003-ban épült fel jelenlegi helyén, ahol a 18-as villamos végállomása és az U 6-os metróvonal egyik állomása van. Az intézmény régi helye az Osztrák Szövetségi Levéltár és a Bécs Tartományi Levéltár épületének hátsó traktusából költözött mai helyére. Azóta, 2007-ben az Osztrák Szövetségi Levéltár és a Bécs Tartományi Levéltár is új helyre költözött. 2003-ban költözött jelenlegi helyére. A Stadthalle a Bécs Központi Könyvtára mellett felépült modern tornacsarnok. A Burggasse-Stadthalle U 6-os metróállomás fölé épült. A főbejáratéhoz Bécs legnagyobb és leghosszabb lépcsősora vezet, a lépcsősor aljánál a 6-os és 18-as villamosok végállomása található. Címe: 1070 Wien Schottenfeld-Neubau, Urban Loritz Platz 2/a

Stadtbibliothek Wien - Bécs Fővárosi Könyvtár


Bécsi Központi Könyvtár



6.) Kirche am Steinhof: a templom szecessziós stílusban épült, a Bécsi Orvosi Egyetem Egyesített Klinikai Tömb udvarán található, melyet 2008-ban az Osztrák Építészeti Kamara Bécs fővárosi Tagozata és az Osztrák Orvosi Kamara és Kórházszövetség műemlékké nyilvánította. Otto von Wagner a bécsi szecesszió mestere, híres osztrák építész tervezte, 1904-07 között épült a steinhofi elmegyógyintézet temploma. Innen gyönyörű kilátás nyílik Bécs városra. Az 1920-as évektől kezdődően a Bécsi Orvosegyetem több klinikája kapott itt helyet. Ma Kórháztemplomnak is hívják. Címe: 1140 Wien-Penzing, Baumgartner Höhe 1.




Kirche am Steinhof 


Kirche am Steinhof


7.) Katholische Kirche Maria am Gestade vagy Maria-Stiegen-Kirche: azaz Mária–templom a lépcsőn vagy Lépcsős Szűz Mária-templom: a Lépcsős Mária-templom Bécs belvárosi részén található. Ajánlom megtekintésre, mert belülről is gyönyörű. Egy lépcsősor tetejére épült. Már 882-ben egy kápolna állt itt, amelyet többször újjáépítettek. Címe: 1010 Wien Innere Stadt, Salvatorgasse 12.

 Lépcsős Mária-templom


Lépcsős Mária-templom szószéke


Lépcsős Mária-templom térképe

8.) Wotrubakirche: az ultramodern stílusú Bécs külvárosi részén található templomot Fritz Wotruba szobrász és építész tervezte. Címe: 1230 Wien-Mauer, Ottillingerplatz 1.

Fritz Wotruba

Wotrubakirche

Wotrubakirche 1
Wotrubakirche 2



9.) Rossauer Kaserne — „Rudolf koronaherceg” – kaszárnya: Bécs Belvárosában álló épület a Honvédelmi Minisztérium Központjának és a hadsereg legnagyobb alakulatának laktanyájának is helyt ad. Az ENSZ Unesco szervezete az 1986-os felújítást követően az Arsenallal (Osztrák Szövetségi Hadtörténeti Múzeum) együtt műemlékké nyilvánította. Az 1848-as forradalom után épült Tudor stílusban Bécs belvárosának védelmére. Címe: 1090 Wien-Alsergrund, Schlickplatz 6.


Rossauer Kaserne főépülete

Rossauer Kaserne térképe

10.) Wohnhausanlage Friedrich Engels Platz vagy röviden Engelsplatzhof: a két világháború közti békeidőben (1921-1931) kikiáltották az Osztrák Tanácsköztársaságot, vagy más néven első osztrák köztársaságot, amelynek legfőbb politikai áramlata a modern szocialista elvek, a szociáldemokrácia volt és ennek fővárosa Bécs volt. A munkások és tisztviselők nagy tömegének állami-önkormányzati lakásépítések indultak el, amely 1955-ben újraindult a második osztrák köztársaság kikiáltásával. A szociáldemokraták első hatalomra kerülését és ennek lakásépítési programját Rotes Wien-nek hívják, vagyis Vörös Bécsnek. Ennek a korszaknak a legjelentősebb és legnagyobb összefüggő lakónegyede az Engelsplatzhof. A Rotes Wien építészetéről olvassák/olvassátok el régebben írt bejegyzésemet. Műemléképület együttes Brigittenauban, a Vörös Bécs második legnagyobb „lakóháza”. A szociáldemokrácia legnagyobb alkotásában 1467 lakás, posta, patika, mosoda, vendéglő és különféle üzletek találhatóak benne. Címe: 1201 Wien-Brigittenau, Friedrich Engels Platz 1-10

Engelsplatzhof







Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...