2016. szeptember 19., hétfő

12 bécsi park képekben

Az osztrák főváros képéhez szervesen hozzátartoznak a hatalmas zöldövezetek. Amíg Budapest esetében jelenleg összes területének 37 %-a zöldterület, de ez a Városliget, az Orczy-park és a Népliget módszeresen tervezett kiírtásával még tovább csökken, addig Bécs esetében ez az arány 57 %, amely egyre nagyobb mértékben növekszik.
Amióta Bécs főpolgármestere Michael Häupl lett meghirdette a "zöld Bécs" programot, amelynek a folyamatos parképítés az egyik fő iránya, valamint a közlekedés zöldesítése, vagyis az elektromos buszok és elektromos autók meghirdetésének programja.
A legelső zöldprogram II. József császár idején Bécsben kihirdetésre.
Michael Häupl az SPÖ zöld tagozatának projektvezetője, biológus-mérnök professzor a Bécsi Egyetem Környezetvédelmi Tanszékén, A WWF Ausztria ügyvezető igazgatója és a Greenpeace Ausztria alelnöke volt, amíg nem választották a főváros főpolgármesterévé.
Ennek függvényében látjuk azt, hogy a tudatos városépítés és városszépítés kitartó munkájának köszönhetően még egy kis zsebkendőnyi területen is füvet, fát, virágot és bokrot ültetnek és folyamatosan ápolják is ezeket.
Így alakult ki a fejlett kertépítészet az osztrák fővárosban, ennek jól látható jelei a közparkok rendezettsége is.

Ezek a parkok a következők:
1.) Türkenschanzpark: a XVIII. kerületben (Währing) 1888-ban épült a park.




2.) Augarten: barokk park a II. kerületben, Leopoldstadtban. Területe: 52,2 ha. Itt található az Osztrák Filmintézet (Filmarchiv Austria), az Augarten-palota és a Zsolnay Zsigmond által alapított Bécsi Porcelánmanufaktúra és a múzeuma, valamint 2 Flakturm is.





3.) Volksgarten Wien: az I. kerületben, a Belvárosban 1819-1823 közt épült. Többször átépítették: 1860-ban, 1883-ban, utoljára pedig 1903-1907 közt. Elhelyezkedése a Dr. Karl Renner Ring és az Universitätring sarkán.




4.) Burggarten Wien: a XVI. századi városfal helyén épült, ahol 1809-ben állott az Augustiner-bástya. Az itt álló Neue Hofburg épületében kapott helyt 1992-ben az Osztrák Nemzeti Könyvtár.





5.) Stadtpark Wien: az I. és a III. kerület határán áll, amely a városfal helyén épült 1860-ban. Kiterjedése 65000 m², metróállomása az U 4 vonalán (zöld) épült 1899. június 30-án Otto Wagner építész tervei alapján.




6.) Prater Wien: a II. kerületben, Leopoldstadtban terül el. Itt létesült Bécs Vidámparkja az Óriáskerékkel. Ez az óriáskerék (Riesenrad) lett a város egyik jelképe, amely nagyon sok ajándéktárgyra is rákerült logónak. Itt épült fel az Új Egyetemi Campusa a WU Wien-nek és a WU Egyetemi Könyvtára, 1970-ben megépült a Liliputbahn, a Messe Prater a nemzetközi vásárváros is. És végül az Austria Wien focicsapat stadionja (az Ernst Happel Stadion). Eredetileg császári vadászterület volt. A 6 km²-es területből kevesebb, mint 0,5 km² a Vidámpark.




7.) Donaupark: a XX. kerületben, a Donaustadt összefüggő hatalmas zöldövezete, 604000 m²-es területen.
1871-1945 közt épült, 1964. április 16-án itt rendezték meg a Kertészeti Világkiállítást, ekkor épült a Donauparkbahn is. Ez az otthont a Vienna International Centre (VIC) és az Austria Centre Vienna épületeinek, amely együtt adja az ENSZ-várost, az UNO-Cityt. A Donauturm kilátóból Bécs egésze látható napos időben.
Közlekedése az U 1-es metró (piros) megállói az Alte Donau és a Kaisermühle/VIC megállók, illetve a 20/B, 90/A, 91/A és 92/A buszokkal érhető el.





8.) Liechtensteinpark: 6800 m² területen 1711-ben Johann Adam Andreas Fürst kert- és városépítő építette. Itt található a Liechtenstein-palota.




9.) Waldmüllerpark: a X. kerületben, Favoritenben 1922-ben a katolikus Matzleinsdorfi temető mellett épült, melynek területe: 40000 m².





10.) Belvedere Garten: 1726-ban alapították. Az UNESCO Világörökség része. A főváros III. kerületében (Landstrasse) helyezkedik el.





11.) Wertheimsteinpark: névadója Francesca von Wertheimstein. Oberdöblingben 62500 m² területen épült. A Wertheimstein villa a Döblinger Hauptstrasse 96. szám alatt a park jellegzetes építménye.





12.) Schweizergarten Wien: a főváros III. kerületében (Landstrasse) található park 165000 m² területen helyezkedik el, 1890-1904 közt épült.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...