2013. augusztus 13., kedd

A 18 méteres busz

A következő kérdéssel kezdem: mivel lehet közlekedni, ahova nem megy vonat vagy villamos? Közúton, ami történhet gyalogszerrel, motorkerékpáron vagy kerékpáron, autóval vagy busszal. Most ez utóbbiról fogok írni.
2002-2005 közt új buszbeszerzések történtek. Legelőször Budapesten az Eurolines Volánbusz Zrt., majd nem sokkal később a BKV kapott új buszokat. A győri bejegyzésű Kisalföld Volán Közlekedési Zrt. helyben oldotta meg a buszkérdést, használt buszait a tatabányai alapítású Vértes Volán Autóbusz-üzemeltetési Zrt.-nek adta el jutányos áron.
Saslics Elemér a Volán Egyesülés vezérigazgatója és egyben az Eurolines Volánbusz Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese akkor, 2005-ben pozitív véleményét fogalmazta meg az újonnan üzembe helyezett Volvo buszokkal kapcsolatban, amiket egész Fejér megye területén használ az Alba Volán Közlekedési Zrt., hiszen ezeket a járműveket Székesfehérváron gyártja a Volvobus Hungária. Környezetkímélő hibrid meghajtású motorja világszínvonalú.
A BKV akkori vezérigazgatója, Kocsis István nem volt egyértelműen a Volvo buszok mellett, de ez tűnt a legjobb ajánlatnak, a buszok állagmegóvása érdekében a női és virágneveket adtak, pl: Jázmin, Judit, Hajnalka, Ibolya stb...
Eközben Győr-Moson-Sopron megyében is előremozdulás történt buszügyben. A leállított Rába Contact buszok helyett új típus jött be. A 100 darab gyártása után leállított Rába gyártása veszteséges volt, jelentette be 1 év után 2006-ban Pintér István, a Rába gyár elnök-vezérigazgatója.
Győr-Gyárváros vasútállomás mellett és Mosonmagyaróvár Ipartelep városrészben megalakult 2005-ben a Kravtex Első Magyar Autóbuszgyártó Kft. Krankovics nagyvállalkozó-ügyvezető többségi tulajdonlásával. Ez a cég gyártja a Credo autóbuszokat, amely műszakilag elég silány minőséget képviselnek, viszont nagyon dizájnos és formatervezett külsejük van.
A Kisalföld Volán Közlekedési Zrt. akkori vezérigazgatója, Pócza Mihály ellenezte ugyan a Rába buszok gyártásának leállítását és a Credo buszok vásárlását, de sem a megye vezetése, sem Győr város vezetői nem szóltak a Credo buszok ellen.
Az egyik autóbuszvezető-sofőr ismerőstől tudtam meg, hogy a csuklós Credo busznak az egyetlen nagy hátránya a csuklós Rába és csuklós Volvo busszal szemben, hogy túl alacsonyan van a súlypontja és ezért nagyon könnyen féltengelytörést szenvednek egy kisebb bármilyen ügyesen bevett kanyarban is. 18 méteres hosszúsága úgy oszlik meg hogy a csuklóig 12 méter, csukló után pedig 6 méter, míg a Rába 16 métere 13+3, a Volvo 15 métere pedig 11+4, ami azt jelenti, hogy a Credo a legrosszabb konstrukció a buszok közül, amíg a Volvo és a Rába pont arányosan osztotta el a súlyt és ezért sokkal stabilabban kormányozható.

Ajánlás:
Volvo 7700
Rába Contact
Credo BN 18

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...