2011. május 8., vasárnap

Balatonfüred, a balatoni hajózás első települése

Szeretem a Balaton-parti településeket. Többször jártam már a Balatonon, de kedvenc településem Balatonfüred.
Nemrégen, a napokban jártam Balatonfüreden.
A település nagyobbik része Füred, a kisebbik része Arács, amelyet a reformkorban Balatonfüred néven egyesítették, a település 1971-ben nyerte el városi rangját, ekkor épült a városháza új traktusa is, de írásos említése először egy 1211-es oklevélben szerepelt.
A település igazán nagy fejlődésnek a reformkorban indult, amikor is Keszthely központtal megalakult 1846. szeptember 1-jén és ezzel egy időben Füredem megalakul az Első Magyar Tavi Hajózásgyári Részvénytársaság, amely 1900-ban a Balatonfüredi Hajógyár Részvénytársaság nevet veszi fel, majd pedig a gyáralapító, Széchényi Ferenc halálának 100. évfordulóján vette fel, a Széchényi Ferenc Hajógyár Rt. nevet kapta 1920-ban, majd pedig a gyár 100 éves évfordulóján, 1946-ban a Széchenyi István Hajógyár Rt. nevet veszi fel.
A rövid nevén csak füredi hajógyárként ismert cég világhírnevét hamar megszerezte. A gyár alapítói és a füredi kikötő alapítói Gróf Széchényi Ferenc és sógora, Gróf Festetics György, Ferenc gróf halála után pedig fia, a "legnagyobb magyar" Gróf Széchenyi István irányította céget. A részvénytársaság első elnöke Széchenyi Ferenc volt, a vezérigazgató pedig Festetics György. Ferenc halála után István lett az elnök.
A hajógyár leghíresebb termékei a Kisfaludy nevű favázas gőzhajó és az 1900-ban gyártott Gizella gőzös, amely Ausztriában a Traunsee vizét rója és 1941-ben dízelmotorossá alakították, valamint az 1901-ben épített Érsekcsanád nevű gőzös, amely ma Németországban a Dunán Regensburgban múzeumhajóként látogatható 1965-től kezdve.
Annak ellenére, hogy sok világhíres hajója rótta a nemzetközi vizeket állítólagosan veszteségesen működött a cég és 1993-ban privatizálták és egy olasz gépgyártó konszernnek adták el áron alul, majd pedig a 7 év tárgyi adómentesség lejártával, 2000 elején egy nagy francia gépipari cég megszerezte a részvénycsomag nagy részét és 2001 elején végleg bezárta a füredi hajógyárat jogutód nélküli megszűnéssel. A hajógyárhoz tartozó balatoni kikötő kft. formában önállósult és 2005-ben a Balatoni Hajózási Részvénytársaság (BAHART Zrt.) tulajdonába került BAHART Zrt. Kikötői Kft. néven.
A település nagyon nagy szerencséje az volt, hogy a kikötő és a hajógyár indításának pillanatában, illetve nem sokkal utána jelentős szerepet kapott az idegenforgalom, ezen belül a gyógyidegen-forgalom fejlesztése a városban. Ez a törekvés Gróf Széchenyi István tevékenységének utolsó éveiben, 1855. évtől kezdve vett jelentős fordulatot, melyet fia, Ödön gróf is folytatott. Amikor a kiegyezés után igazi fürdővárossá fejlődött Balatonfüred az hozta meg a település számára a gazdasági fellendülést.
A fejlődés oka az volt, hogy nemcsak a hajózás (hajógyár, kikötő) alapozta meg, hanem az adott igazi lökést, amikor a Budapest-Székesfehérvár-Veszprém vasúti fővonal leágazással szárnyvonalként elérte Balatonfüredet és az infrastruktúra fejlődésének köszönhetően sok művész és író tartott fenn nyaralót, úgynevezett villát.
A jelenlegi Állami Szívszanatórium az egykori Festetics-villában kapott helyet, melyben egy nagyon rövid ideig a városi gyógyfürdő működött. Termálvizes forrásokban gazdag vidék, Arács területén a Lóczy-barlang közelében található Jókai-forrás savanyú vize ivókúrára alkalmas a bélpanaszok enyhítésére.
A 14000 lakosú településnek nincs egységes városközpontja, mert 4 városközpont alakult ki történelmileg egymástól függetlenül: Füred, Balaton-part, Középkori városközpont, Arács és a falu.
Az 1880-1890 közti időszakban épült villaépítésekkel kezdődött a szállodaépítések kora, ennek ékes bizonyítéka az Anna Nagyszálló, a Balatontourist épülete, amely a Régi Balatoni Borháznak adott otthont, valamint az Arany Csillag Szálloda és Park Szálló.
Az 1970-es Nemzetközi Vitorlásbajnokság megrendezésének alkalmából adták át a Marina Nagyszállót és Margaréta Nagyszállót. A 2000-es évek turizmusfejlesztésének eredményének köszönhetően 2003 őszén adták át a Balatoni Görög Falut.
A városban a Balaton-parti sétány és a Tagore sétány tükrözi a fürdővárosi hangulatot. Ezen a sétányon található a Tihanyi apátság szállodája, az Ipoly Nagyszálló, valamint közvetlenül a vitorlás-és yachtkikötő tőszomszédságában a Stefánia-ház, amely helyt ad az idén 6. alkalommal megrendezett 4 napos Stefánia-fesztivál eseménysorozatnak, amelyet Balatonfüred polgármestere és a Balatontourist Kft. ügyvezetője nyitja meg, majd pedig egy másik nagyszabású eseménynek Siófokkal közösen rendezi meg az 5 napos Balatoni fesztivált immár 15. éve.
Lassan már búcsúzok Balatonfüredtől és 100 km megtétele után érkezek haza egy nagyon szép balatoni élménnyel.

Fotók Balatonfüred világából:
Anna Nagyszálló
Blaha Lujza dombormű
Füred első polgármesterének emléktáblája
Füredi-móló a Stefánia-házzal
Gyógyfürdő bejárata

Pápa, a reformáció városa

Debrecen a kálvinista Róma, Pápa pedig a reformáció városa.  A gondolatot az adta, hogy tavasszal elmentem Pápa városába, mert a Reformata M...